19 Sie 2009

Na maturze ustnej z geografii (zdawałem w III LO w Olsztynie pisemną z polskiego i matematyki a ustną z geografii u prof. Lidii Bednarskiej), jedno z trzech pytań dotyczyło niszczącej działalności morza. Pięć lat temu po raz pierwszy w okolicach Łeby zobaczyłem betonową budowlę wrytą w plażę, w tym roku stoi już w morzu. Niszczące działanie fal widać jak na dłoni. 
Od paru lat jeździłem na Kaszuby w drugiej połowie czerwca. W tym roku zmieniłem harmonogram i ruszyłem do tej pięknej krainy na przełomie lipca i sierpnia. Kontrolnie zajrzałem do Łeby. I natychmiast pożałowałem: znalazłem tę niegdysiejszą wioskę rybacką pełną rozgorączkowanych turystów, których największą troską jest zaparkowanie auta. Parę lat temu byłem w sierpniu w Wenecji. Plaża na Lido była pustawa w porównaniu z tym, co widziałem tego lata nad naszym morzem. Być może obserwujemy kres nasycenia rodzimej natury turystami? Ona już ledwo dyszy.

Sam dojazd nad Bałtyk w ciągu tygodnia jest problemem. Odradzam podróż samochodem przez Trójmiasto. Można utknąć w korkach na dwie godziny. Tylko autostradą i to najlepiej w sobotę lub w niedzielę rano. Pociągi zapchane, bo przecież jest sezon — jak wytłumaczył mi pracownik kolei.

Zwykle szukam miejsc niedostępnych, mało uczęszczanych, a o takie już na Kaszubach co raz trudniej. Ten region jest wczasowiskiem Trójmiasta. W sercu Kaszub, w gminie Chmielno w powiecie kartuskim stoi nad jeziorami 600 domków letniskowych. Może to i mało, ale w tamtejszych gazetach  przeczytałem, że większość z tych dacz nie ma szamb, kanalizacji ani umów na wywóz śmieci. Tymczasem na polach dużo tablic oferujących sprzedaż działek, nawet kilka kilometrów od morza.

Czy jednak nie widziałem na Kaszubach niczego optymistycznego?


 Brzeg Bałtyku jest ciągle, w przeciwieństwie do mórz w ciepłych krajach, gdzie leżą ostre kamienie — piaszczysty, można godzinami spacerować po nim boso, choć należy uważać na rowerzystów. Kraina nasycona marketami i sklepami. Po wioskach wielkie plastikowe pojemniki do segregowania śmieci.

Jedzenie w kilku miejscach jest od lat niezawodne. Pierwsze miejsce w moim rankingu zajmuje restaurację „Ewa” w Sasinie. Godna odwiedzenia, nie tylko ze względu na smaczne jedzenie, ale kulturę obsługi. Podają kelnerzy. Ci sami od paru lat. Jak przypuszczam, taki jak w „Ewie” nastrój musiał panować w przedwojennych restauracjach warszawskich. Wystarczy jeden szczegół: na zakąskę, nie jak Polska długa i szeroka — chłopski smalec czy włoska oliwa w miseczce, tylko staropolski śledź. Mogę też polecić pizzerię „Oliwka” w centrum Lęborka. Podają tam wyborną zupą gulaszową na prawdziwej wołowinie a pizze wielkie jak koła od wozu. Kto lubi osobliwości może na Kaszubach zjeść w  żywcem przeniesionej z beskido-tatr góralskiej karczmie czy restauracji mieszczącej  się w makiecie szlacheckiego dworu.

Ale jaka pointa? Po przyjeździe do domu usiadłem wieczorem na swoim miniaturowym balkonie (po akcji ocieplania bloku z trudem, ale mieszczę się na nim z leżakiem) i zacząłem wdychać wieczorne olsztyńskie powietrze. Mieszkam w miejscu dość ruchliwym, ale tym razem nie przeszkadzały mi auta. Oddychałem z przyjemnością żywicznym powietrzem. Doszedłem do wniosku, że to olsztyńskie lasy wokół miasta tak filtrują naszą atmosferę. Sami nie wiemy co posiadamy. Po prostu żyjemy w uzdrowisku.

12 komentarzy »

  1. ja tez kocham polskie morze, Bałtyk i pieknie piaszczyste plaze sa naj….naj… naj… na swiecie. A prownanie mam spore – plazowalem juz nad Morzem Srodziemnym, Oceanem Indyjskim i Atlantykiem.
    Znam tez restauracje „U Ewy” w Sasinie – jeszcze z konca ubieglego tysiaclecia /bylem tam chyba w 1997 – i juz mozna bylo placic tam karta/, i jesli jestem w okolicy zawsze tam chetnie wstepuje – ach ta golonka lub ozorki w sosie beszamelowym – mniam mniam

    Komentarz by Dyl S. — 19 sierpnia 2009 @ 18:20

  2. jeszcze a propos „U Ewy” – od chyba dwoch lat zaczeli tam przesadnie dekorowac talerze z potrawami – w glowki kwiatow, galazki iglakow i itp. elementy co prawda organiczne, ale niejadalne. nie wiem po co. ale im wybaczam – bo smak potraw wysmienity. takie tam przedobrzenie

    Komentarz by Dyl S. — 24 sierpnia 2009 @ 16:28

  3. Every single detail about the topic has been highlighted in this article. You don’t come across articles like this very often. But when you do, make sure you comment.

    Komentarz by minicunas — 20 czerwca 2014 @ 18:17

  4. You don’t come across articles like this very often..,

    Komentarz by minicuna — 20 czerwca 2014 @ 18:19

  5. I never regret of stopping by to your website.
    Very informative and impressive post you have written, this is quite interesting and i have went through it completely, an upgraded information is shared, keep
    sharing such valuable information.

    Komentarz by neumaticos malaga — 20 czerwca 2014 @ 18:21

  6. This blog post interest me a lot because of your good insight about the topic. Its informative with lots of ideas.

    This blog is very cute. The web design is very appealing and eye-catching.

    Komentarz by neumaticos en malaga — 20 czerwca 2014 @ 18:22

  7. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work

    Komentarz by tronas — 5 lipca 2014 @ 13:49

  8. I love your blog, I recommend to all people who love this kind of post to visit .

    Every single detail about the topic has been highlighted in this article. You don’t come across articles like this very often. But when you do, make sure you comment.

    This blog post interest me a lot because of your good insight about the topic. Its informative with lots of ideas.

    This blog is very cute. The web design is very appealing and eye-catching.

    Komentarz by tronas bebe — 5 lipca 2014 @ 13:50

  9. I love your blog, I recommend to all people who love this kind of post to visit .

    Every single detail about the topic has been highlighted in this article.

    Komentarz by trona bebe — 5 lipca 2014 @ 13:50

  10. This blog post interest me a lot because of your good insight about the topic. Its informative with lots of ideas.

    Komentarz by trona — 5 lipca 2014 @ 13:57

  11. This blog is very cute. The web design is very appealing and eye-catching.

    Komentarz by tronas baratas — 5 lipca 2014 @ 13:58

  12. Excellent web site. Plenty of helpful information here.

    I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious.
    And naturally, thanks ffor your sweat!

    Feel free to sur to my site – seo Harpenden

    Komentarz by seo Harpenden — 28 lipca 2014 @ 15:31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Blog Marka Barańskiego

Powered by WordPress
Designed by Edytor Sp z o.o.